Infront Lab, spor ve futbol yayınlarının korsan şekilde yayınlanmasına dair bir araştırmada bulundu. Infront’a göre küresel OTT (İnternet üzerinden dağıtılan yayınlar) içerik pazarının önümüzdeki yıl değerinin 135 milyar doları geçeceği tahmin edildi. Bu değer 2018’de 93 milyar dolar civarındaydı. Ayrıca internette yer alan yayınların %39’unun “korsan” olduğu ve COVID-19 sürecinin korsan yayıncılığa olan ilgideki artışta etkisi olduğu aktarıldı.
Spor dalları içerisinde futbol en çok kaçak yayını yapılan içerik konumunda. Futbol maçlarında %27,4 oranında olan illegal indirilme ve izlenme oranı basketbol için %25,5; karışık spor organizasyonları için (atletizm şampiyonaları gibi) %13. Bu oranları %10,5 ile tenis ve %8,5 ile motor sporları takip ediyor.
Korsan yayıncılığın en çok yaygın olduğu ülkelerden birisi olan İtalya’da, Serie A yönetimi korsanla savaş için bir kampanya başlattı. Serie A yönetiminin açıklamasına göre taraftarların ligi izlemek için para ödemedikleri durumda medya şirketleri lig haklarını ödemeyecekler ve bunun yaklaşık zararının 1 milyar eurodan fazla olacağı tahmin ediliyor.
Yetişkin İtalyanların %83’ü korsanın bir suç olduğunu bildikleri halde %38’i bir kez dahi olsa korsan yollarla maç izlediğini de kabul ettiği aktarıldı. Araştırmanın İngiltere ayağında 11 İngiliz’den birisi Premier League maçını korsan yayından izlediğini söyledi. Geçen sezon, Premier League 200,000’den fazla kaçak yayını engellerken bu yayınların maç başına zararı 1 milyon pound civarında. Premier League’in bu çabalarına rağmen korsan yayıncılığın oranı azalmıyor. Dünyada bir ayda 360 milyon kişiden fazla insanın korsan yayın sitelerini ziyaret ettiği aktarılırken araştırmayı yapan şirket olan Infront’a göre yıllık zarar 12,5 milyar dolar.
Ayrıca araştırmanın dikkat çekici bir başka sonucu yaş düştükçe, korsan yayın izleme oranının da ters orantıyla artış göstermesi. Y kuşağından olan insanların %54’ü spor müsabakalarını “korsan”dan izlediğini kabul ediyor. Sportico.com’un yaptığı ankete göre 56 yaş ve üzeri izleyicilerin %77’si spor içeriklerini televizyondan izlerken X kuşağında (40 – 56 yaş arası) bu oran %57. Z kuşağı ve Y kuşağında ise bu oran %35’e kadar geriliyor. Spor müsabakalarına para ödeme konusunda yaşlı insanların sadece %11’i buna para ödemeye istekli olduğunu belirtirken X kuşağındaki insanlarda bu oran %8’lik bir artış gösteriyor. Genç insanların %27’si spor içeriklerine para ödeyebileceğini söylemesine karşın %15’lik bir kesim spor yayınlarını ücretsiz izlemeyi tercih ediyor.