Euroleague’in yeni NBA patentlileri

Avrupa basketbolunda her yaz olduğu gibi geride kalan yaz transfer döneminde de hareketli saatler yaşandı. Avrupa içi sirkülasyonun devam ettiği süreçte NBA’den dört oyuncu Euroleague ekipleri ile anlaştılar. Peki kim bu isimler ve ne yapabilirler?

Elie Okobo – ASVEL

2018 NBA Draftı’nda 31. sıradan Phoenix Suns tarafından seçilen Elie Okobo, NBA macerasına başlamadan önce Fransa’da Bordeaux ve Pau-Orthez formaları giymişti. 2018 NBA Draftı’na üç ay kala çıktığı bir lig maçında 42 sayı atan ve tüm NBA takımlarının ilgisini bir anda çeken 1997 doğumlu 1,91’lik oyun kurucu sezon boyunca yakaladığı ilgiyle birlikte draft edilmeyi garantilemiş ve ikinci turun ilk sırasından Suns tarafından tercih edilmişti.

Çaylak sezonunda 53 maçı tamamlayan Fransız, yakaladığı 5,74 sayı ve 2,4 asist ortalamalarına karşın şut atamamasıyla, attığı şutlarda isabet bulamamasıyla eleştiri oklarının hedefinde olmuştu. Bu problemi ikinci yılında da yaşayan Okobo’nun sözleşmesi üçüncü sezon için uzatılmadı ve oyun kurucu serbest duruma düştü. Geride kalan sezonu Brooklyn Nets’in G League takımında tamamlayan Okobo, yay gerisinden %30 ortalama yakalayınca 2021 yazında NBA kontratı bulamadı ve Fransa ekibi ASVEL ile el sıkışarak Avrupa’ya döndü.

Oyun zekası yüksek olan ve hızı, akıcılığıyla rakipleri karşısında avantajı elde edebilen Okobo, işin savunma kısmında ise fizikselliğiyle dikkat çekiyor. Ancak yay gerisinden çok istikrarsız bir görüntü sergilemesi Fransız oyuncunun değerini bir hayli düşürüyor.

Emmanuel Mudiay – Zalgiris Kaunas

Emmanuel Mudiay kuşkusuz ki transfer döneminin en büyük sürpriz hamlelerinden biri oldu. 2015 NBA Draftı’nda yedinci sıradan seçilen Kongo asıllı ABD’li oyuncu NBA’de geçirdiği sezonlar boyunca 300 maça çıkmış ve 10,9 sayı ortalaması yakalamıştı. Ancak sakatlık problemiyle 2020-2021 sezonunu pas geçmesi onun değerini bir hayli düşürmüştü.

2021 Vegas Yaz Ligi’nde Portland formasıyla mücadele eden Mudiay, beş maçta yakaladığı 10 sayı, 7,2 asist ve 2,8 ribaund ortalamalarıyla dikkat çekse de NBA’den kontrat bulamadı. Temmuz ayının sonunda Zalgiris’ten gelen teklifi prensipte kabul eden 25 yaşındaki oyun kurucu, NBA’den ilgi göremeyince Zalgiris’in teklifini resmi olarak kabul etti ve bir yıl, 400 milyon dolar değerindeki sözleşmeye imza attı. Top hakimiyeti üst seviyelerde olan Mudiay, oyun zekası ve kritik anlarda sergilediği performanslarla bu sezon Zalgiris’in en önemli silahı olacaktır.

Shabazz Napier – Zenit

Tıpkı Mudiay gibi Shabazz Napier de yaz arasının sürpriz imzalarından biriydi. Öyle ki altı sezonluk NBA macerasında 350’nin üzerinde maça çıkan ve 17 dakika ortalama süre alan 1991 doğumlu yetenekli oyun kurucu, çok yönlü hücumuyla birçok NBA takımından ilgi görmüştü. Ancak Mudiay gibi Napier da geride kalan sezonu basketbol oynamadan noktaladı.

Herhangi bir sakatlıktan ziyade bireysel tercihler nedeniyle geride kalan sezonu pas geçen Napier, 2014 NBA Draftı’nda 24. sıradan seçilmişti. Xavi Pascual’in “cılız ama hızlı” oyun kurucu sisteminde yıldızlaşan Kevin Pangos’un ardından Napier da aynı etkiyi yapıp Zenit’i üst seviyelere taşıyabilir.

Troy Daniels – Armani Milano

2019-2020 sezonunu NBA şampiyonu olarak noktalayan Troy Daniels, kariyeri boyunca hiçbir zaman büyük anların oyuncusu olmasa da tamamlayıcı rolü ve istikrarlı şut performansıyla sekiz sezon boyunca istikrarlı olarak NBA koltuğu bulmayı başardı.

Milano’nun Jerami Grant, Sergio Rodriguez, Malcolm Delaney bazlı guard rotasyonuna bir başka tecrübeli el olarak katılacak olan Daniels’ın özellikle yay gerisinden sergileyeceği performans Ettore Messina’nın ekibi için kritik olacak.

Güncel Yazılar

Popüler Yazılar